Speltotto med ærter

Speltotto er en variant af den dejlige italienske ret risotto, hvor der anvendes en særlig type risotto ris, arborio, der er særlig stivelsesholdig. Den nordiske variant er baseret på byg eller spelt, bygotto eller speltotto.

Ved tilberedningen af risotto tilsættes væsken ofte gradvist under omrøring, så den langsomt bliver opsuget i kernerne eller fordamper.
Vores princip ved tilberedning i Cook it er, at det meste af væsken tilsættes på én gang, og at vi anvender en mindre mængde væske. På den måde skal man hverken bruge tid på at stå ved gryden og røre eller energi til at koge væsken af. Det bliver derfor meget lettere at lave.

4 personer, forberedelsestid ca. 15 min., Cook it tid ca. 30 min.

Ingredienser:

To mellemstore løg eller et stort løg

Olivenolie til stegning

280 g perlespelt (perlebyg kan også bruges)

1 dl hvidvin

5,5 dl kraftig fond (grønt- sags- eller kylling, dobbelt op i tilsat mængde koncentrat

4 spsk mascarpone

2 dl revet parmesan

Revet skal fra 1 citron, men kun saft fra ca. den halve

Salt

175 g ærter

Fremgangsmåde:

  1. Skyl perlespelten i koldt vand og lad den dryppe af i en sigte.

  2. Pil og hak løget og svits det, til det er klart. Tilsæt spelten og svits den med i et minuts tid under omrøring.

  3. Tilsæt hvidvinen og lad den koge af under omrøring.

  4. Tilsæt 5,5 dl fond og lad det koge op under omrøring. Når det koger, så skru ned og læg låget på, så låget bliver varmt. Sæt gryden i Cook it i ca. 30 min.

  5. Mens gryden står i Cook it, kan du lave salat og tø ærterne op og rive parmesan og citronskal, samt presse den halve citron.

  6. Smag dig frem efter ca. 30 minutter, om du synes spelten er kogt tilstrækkeligt. Spelten må godt have lidt bid. Der er formentlig lidt væske i bunden af gryden, når spelten er kogt tilstrækkeligt, men det er fint, det giver en god konsistens.

  7. Når du er tilfreds med spelten, tilsætter du mascarpone, revet parmesan, revet citronskal og citronsaft, samt ærter. Tilsæt ikke al citronsaften på én gang, men smag dig frem. Tilsæt evt. lidt salt. Gem lidt citronskal, parmesan og ærter til at pynte med.

  8. Det hele tager ca. 45 min, men speltottoen står og passer sig selv i ca. 30 minutter.

Speltottoen drysses med revet parmesan og evt. lidt citronskal. Den er en ret i sig selv, men sammen med en grøn salat og evt. et stykke italiensk skinke og resten af hvidvinen bliver det et festmåltid.

Forrige
Forrige

Congee med shiitake, five spice svinekød og chiliolie

Næste
Næste

Gulerodssuppe