Congee med shiitake, five spice svinekød og chiliolie

Congee er en kinesisk ris-grød/suppe. Den er relativt anonymt smagende i sig selv, men topper man den op med sprøde svampe, forårsløg og sprødt kød, der smager intenst af ingefær og fivespice, er det en suppe du ikke kan holde op med at spise.

4 personer, forberedelsestid 20 minutter + 40 min kogetid

Ingredienser:

Chiliolie:

1,5 dl olie, smagsneutral

0,5 dl chili, tørret og knust

Congee:

3 stængler forårsløg

15 g ingefær, revet

2 spsk. olie, neutralsmagende

3 dl jasmin ris eller basmati ris

1,5 liter vand eller bouillon

Salt

Topping:

300 g hakket kyllingekød eller svinekød

4 fed hvidløg, revet

40 g revet ingefær

4 spsk. soya sauce

2 tsk five spice

100 g shiitake svampe eller andre svampe

3 forårsløg

4 spsk. olie, neutralsmagende

Fremgangsmåde:

Chiliolie:

Varm olien op i en lille gryde og tilsæt chiliflagerne. Lad det bruse i ca. 30 sekunder og tag det af varmen. Hæld i et glas eller en skål og stil det til side.

Congee:

1. Skær forårsløgene i skiver. Tag halvdelen fra og stil dem til side.  

2. Skyl risene i koldt vand indtil vandet er klart.

3. Varm olien op i en gryde, steg forårsløgene og ingefær indtil forårsløgene begynder at blive bløde.

4. Tilsæt de skyllede ris til gryden sammen med vand/bouillon og lidt salt. Kog det op, læg låget på så det kan nå at blive varmt, inden du pakker din gryde ned i din Cook it. Lad den koge videre i din Cookit i ca. 30min. Når der er ca. 10 minutter tilbage af kogetiden, kan du starte tilberedningen på din topping.

Topping:

5. Bland det hakkede kød med hvidløg, ingefær, soyasauce og fivespice.

6. Er dine shiitakesvampe meget store, fjern stokken. Skær dem i skiver. Stil til side.

7. Varm en gryde op med halvdelen af olien og svits svampe indtil de begynder at få farve. Tilsæt resten af forårsløgene så de steger med og bliver bløde sammen med svampene, smag til med lidt salt. Tag dem af gryden og stil til side i en skål.

8. Tilsæt evt. lidt mere olie til gryden og svits det hakkede kød indtil det er sprødt. Bland evt. sammen med svampene og forårsløgene.

Se til din congee, kog evt. op hvis suppen er blevet for tynd eller tilsæt lidt mere vand, hvis du foretrækker den lidt mere lind i det. Optimalt skal den have konsistens som en vandet grød. Smag den til med lidt salt.

Server suppen sammen med de stegte grøntsager, kyllinge- eller svinekød og crispy chili olie, eller din yndlings chili sauce.

Note: Kan du få fat på crispy chili oil der hedder Laoganma fra din lokale asiatiske købmand, smager det helt fantastisk til. Men du kan bruge en hvilken som helst chili-sauce, eller helt skippe det.

Forrige
Forrige

Risengrød

Næste
Næste

Speltotto med ærter