Gode råd
Man skal vænne sig til at bruge Cook it; men når du først har fået en Cook it vane, kan du ikke undvære Cook it. Vi har samlet nogen gode råd her. Hovedreglen er at gøre som du plejer, bortset fra at ved al ”kogning”, ”simring” eller ”langtidsstegning” sætter du retten i Cook it. Hvis du ikke synes retten er helt færdig, så sæt den i Cook it igen, giv den evt. et opkog inden.
Klar hønsekødssuppe
En helt igennem klassisk og fantastisk suppe. Kogt på en hel kylling, så vi får alle de gode egenskaber fra kyllingens knogler. Lav suppen en dag hvor du har god tid, da den bruger en hel kylling, der helst skal koge i ca. 1,5 time. Suppen her bruger lidt af kødet fra kyllingen, mens resten af kødet kan du sagtens gemme i fryseren og bruge en anden dag. Der er hvad der svarer til ca. 3 x aftensmåltider i sådan en kylling. Så køb gerne en frilands - eller en økologisk kylling.
Stifado - græsk lammegryde
En ret, der efter sigende skulle stamme helt tilbage fra Venedig i det 13. århundrede, hvor italienerne tog den med sig til Grækenland. I dag er stifado en klassisk græsk ret. Gryderetten er med lammekød med masser af løg, krydderurter, tomater og lidt rødvin. Gryderetten kan laves med kalvekød, oksekød og kyllingekød. Oftest bliver den lavet på kaninkød i Grækenland, men det vigtigste i denne ret er, at den indeholder løg. Der skal mange løg til. Denne opskrift bruger både skalotteløg og perleløg. Vil du undgå rødvinen, eller vil du ikke lige åbne en hel flaske, kan du smage retten til med et par spsk. balsamico eddike i stedet for.
Chili sin carne - mexicansk kødfri bønnegryde
En lækker og fyldig version af den kendte chili con carne - uden kød. Denne version er fyldt med grove grøntsager, gerne i lidt rustikke stykker, så gryderetten får lidt karakter og konsistens. Retten er krydret, men ikke for meget til at børn ikke kan være med. Men igen, foretrækker du det hot, kan du altid tilføje lidt chili eller endnu bedre smage den til med en spicy røget mexikansk chili sauce. Server din chili sin carne som den er eller med en masse toppings til og brød/ris til.
Halloumi stroganoff-ish
Det her er en vegetarisk udgave af den klassiske stroganoff. Den klassiske variant af denne ret bruger oksekød, men du kan også bruge kyllingekød. I denne vegetariske variant har vi brugt halloumi. Vælger du at bruge kød, erstat blot mængden af halloumi med kød. Denne her variant af den krydrede paprikagryde smager helt fantastisk og er dejlig cremet med masser af fløde. Du kan evt. tilsætte lidt grove grøntsager såsom knoldselleri eller gulerødder til saucen. Retten smager skønt sammen med en grøn salat, fx. en knasende sprød grønkålssalat.
Marokkansk grøntsagsgryde
Engang imellem trænger man til noget friskt og masser af grøntsager, specielt om vinteren hvor det godt kan blive for meget tung mad. Denne marokkansk inspirerede grøntsagsgryde opfylder alle kravene til dette. Denne variant er mild og børnevenlig. Kan du lide det spicy, kan du sagtens tilsætte lidt chiliflager eller endda et par hele friske røde chilier, de pynter og giver en subtil chili smag til retten.
Pocheret torsk med sauce blanquette
Skøn og lækker pocheret torsk (uden stress!) med sauce blanquette, der egner sig perfekt som en forret til nytårsaften. Lidt ekstra lækkert med en fyldig sauce smagt til med purløg og masser af stenbiderrogn. Du kan pochere torsken uden stress i din Cookit, mens du laver din sauce blanquette. Saucen kan også tilberedes i forvejen, vent dog med at tilsætte stenbiderrogn og purløg lige inden servering, ellers bliver stenbiderrognen kogt, det vil man ikke have.
Italienske kødboller i tomatsauce
Efterhånden en meget vellidt og kendt klassiker hjemme hos mange. Her er en variant som du kan lave i din Cook it. Den er er nem at lave selv på en hverdag. Server kødbollerne med spaghetti, hvidløgsbrød, kartoffelmos eller måske i en sandwich. Denne opskrift giver en stor portion, så den rækker måske til to dage.
Persisk risdessert
Denne opskrift kalder vi også “Luksus risengrød”. Risdesserten er kogt op med fløde og mælk, for derefter at blive rørt op med smør og æggeblommer. Konsistensen bliver silkeblød og helt cremet. En lidt mere deluxe version end den risengrød som vi kender. Smagt subtilt til med safran, varme krydderier og vanilje, alle de krydderier som vi allerede kender fra julens bagværk og desserter, er det en yderst lækker dessert.
Ribolita med palmekål
Ribolita er en toscansk bondesuppe med bønner, parmesan og kål, helst palmekål. Der findes mange varianter af denne suppe, men denne variant er chunky, smagt til med en lille smule vermouth, masser af parmesan + parmesanskorpe (ja denne giver en helt speciel og dyb umami smag til suppen) og helt sprøde brødstykker til. Er du i tidsnød kan du sagtens forkorte kogetiden af din suppe, men den anbefalede tid er ca. 60 minutter, det er med til at koncentrere smagen af suppen. Men at du rister brødet helt sprødt med olivenolie, er et must.
Butter chicken med fløde og cashews
Butter chicken er som navnet siger det, kylling i smør og en super aromatisk sauce. Denne version er med masser af garam masala, tomater, fløde og cashewnødder. Garam masala er et grund krydderi, der bruges i madlavningen i Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh. Du kan skrue op og ned for mængderne af krydderier, alt efter hvor krydret du vil have det. Smager fantastisk sammen med ris, raita og naan-brød til.
Risengrød
Risengrød og høkasse hænger snævert sammen. Når man siger “høkasse”, siger mange “Åh ja, det er jo det med at sætte risengrøden ind i sengen og lade den blive færdig der. Det gjorde min bedstemor altid”. I en moderne høkasse bliver risengrøden færdig på den samme tid, som det ville tage på et komfur, og grøden vælter ikke ud i sengen.
Congee med shiitake, five spice svinekød og chiliolie
Congee er en kinesisk ris-grød/suppe. Den er relativt anonymt smagende i sig selv, men topper man den op med sprøde svampe, forårsløg og sprødt kød, der smager intenst af ingefær og fivespice, er det en suppe du ikke kan holde op med at spise.
Speltotto med ærter
Speltotto er en variant af den dejlige italienske ret risotto, hvor der anvendes en særlig type risotto ris, arborio, der er særlig stivelsesholdig. Den nordiske variant er baseret på byg eller spelt, bygotto eller speltotto.
Gulerodssuppe
Gulerodssuppe har denne skønne orange farve og smagen er så sødmefuld. Gulerodssuppe er idéel som en forret, eller som en hovedret med tilbehør, f.eks. ristede belugalinser ved siden af. Den er også rigtig hurtig at lave og koster stort set kun en halv pose gulerødder.
Vegetarisk pastasauce med beluga linser
Pastasauce er bare det bedste til børnefamilier. Det er et sikkert hit, men den kan sagtens laves vegetarisk med belugalinser, hvor den får lige så stor velsmag som med kød. Synes vi. Og så er det lige så hurtigt.
Kikærte ratatouille
Ratatouille er klassisk fransk grøntsagsret. Der findes mange gode opskrifter på ratatouille, hvor ratatouillen er et tilbehør. Denne opskrift giver ratatouillen tyngde, fordi der blandes en stor portion kikærter ned i ratatouillen, så den bliver en fyldig ret i sig selv.
Boeuf Stroganoff
Boeuf Stroganoff eller Bøf Stroganoff er oprindeligt en russisk ret med stegte stykker kød serveret i en sovs af sennep og sur fløde. Den er imidlertid siden midten af det 19. århundrede blevet populær over hele verdenen, og opskriften er ændret en del. Her forbinder vi den med simreretter i efteråret og vinteren og den er rigtig velegnet til at blive tilberedt i Cook it.