Ribolita med palmekål

Ribolita er en toscansk bondesuppe med bønner, parmesan og kål, helst palmekål. Der findes mange varianter af denne suppe, men denne variant er chunky, smagt til med en lille smule vermouth, masser af parmesan + parmesanskorpe (ja denne giver en helt speciel og dyb umami smag til suppen) og helt sprøde brødstykker til. Er du i tidsnød kan du sagtens forkorte kogetiden af din suppe, men den anbefalede tid er ca. 60 minutter, det er med til at koncentrere smagen af suppen. Men at du rister brødet helt sprødt med olivenolie, er et must.

4 personer, prep 30 minutter + 60 min kogetid

Ingredienser:

2 løg

3 gulerødder

2 stilke bladselleri

8 fed hvidløg

½ dl olivenolie

½ dl vermouth

400 g tomater eller 2 dåser flåede tomater* (se note)

25 g persille

1 liter grøntsagsbouillon

250 g hvide bønner eller borlotti bønner, kogte eller fra dåse

150 g ribbet palmekål, uden stilk

8 skiver surdejsbrød (ca. 2 skiver pr. person)

olivenolie

1-2 fed hvidløg

75 g parmesan

evt. lidt (hjemmelavet) pesto

Fremgangsmåde:

1. Hak løget fint. Skær gulerødderne og bladselleri i skiver. Hak hvidløget groft. Lav et snit i bunden af tomaterne og stil dem i kogende vand i en skål. Fjern skindet af tomaterne og hak dem groft. Pil bladene af persillen, læg dem til side, men hak stilkene helt fint.

2. Varm en gryde op med olivenolien, sauter løg, gulerødder, bladselleri og hvidløg indtil løgene er blevet gennemsigtige. Tilsæt vermouth og lad det koge ind. Skær parmesan skorpen af og læg den ned i gryden.

3. Tilsæt de hakkede tomater, persillestilkene, grøntsagsbouillonen og bønnerne til gryden. Smag til med salt. Lad det koge op,de sidste par minutter med låg på, så låget er varmt inden gryden kommer ned i din Cookit.

4. Stil din gryde med låg på ind i din Cookit, og lad den koge videre i ca. 60 minutter. Hak palmekålen og persillen groft og tilsæt det til din suppe de sidste 10 minutter af kogetiden.

5. Forvarm din ovn til 220 grader. Smør dine surdejsbrødskiver med rigeligt olivenolie på begge sider og rist brødene i ovnen til de er helt sprøde og gyldne.** Når du kan røre ved brødene gnider du let med et fed hvidløg over. Skær dem evt ud i mindre stykker.

6. Server suppen varm med ristet brød, masser af friskrevet parmesan, evt pesto og et køligt glas hvidvin til.

* Bruger du flåede tomater i stedet for friske tomater, skal du blot lade de flåede tomater dræne i en sigte over en skål. Klem tomaterne en anelse så det meste af væsken kommer ud. Det er tomatkødet vi gerne vil have, og ikke så meget væsken.

** Denne metode er den mest originale, men den kræver at du tænder en hel ovn. Det kan selvfølgelig være tidsbesparende hvis du skal servere suppen for mange. En mere energibesparende metode er at riste dit brød på en brødrister først og derefter gnide det med hvidløg, og dryppe det med olivenolie efterfølgende.

Forrige
Forrige

Persisk risdessert

Næste
Næste

Butter chicken med fløde og cashews